
تعداد نشریات | 25 |
تعداد شمارهها | 960 |
تعداد مقالات | 7,934 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,425,512 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 9,544,125 |
مقالۀ پژوهشی: تعیین عناصر کممقدار در محصولات کشاورزی روستای چقای اراک، ایران | ||
فیزیک کاربردی ایران | ||
دوره 14، شماره 3 - شماره پیاپی 38، مهر 1403، صفحه 21-40 اصل مقاله (1.96 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22051/ijap.2024.45958.1380 | ||
نویسندگان | ||
رضا پورایمانی* 1؛ محمد حسین چوپان دستجردی2؛ سعید قاهانی3؛ مرضیه مشایخی3 | ||
1استاد، گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران. | ||
2استادیار، پژوهشکده راکتور و ایمنی هستهای، پژوهشکده علوم و فنون هستهای، اصفهان، ایران. | ||
3دانشآموختۀ کارشناسی ارشد، گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران | ||
چکیده | ||
همه انسانها برای رشد به تغذیه سالم احتیاج دارند، به صورتی که کمبود یا فزونی عناصر کممقدار سبب ایجاد بیماریهایی در انسان میشود. به همین دلیل آگاهی از وجود عناصر در مواد غذایی بسیار مهم است. به این دلیل که کارخانه تولید آلومینیوم اراک در جنب اراضی روستای چقا قرار دارد، مطالعه تأثیرات این کارخانه و سایر صنایع موجود در منطقه بر محصولات کشاورزی آن ضروری است. در این پژوهش غلظت 11 عنصر آلومینیوم، برم، کلسیم، کلر، آهن، منیزیوم، منگنز، پتاسیم، سدیم، اسکاندیم و روی در محصولاتزراعی گندم، جو، نخود، لوبیا و یونجه تهیه شده از روستای چقای اراک با استفاده ازروش آنالیز فعالسازی نوترونی و 3 عنصر دیگر شامل آرسنیک، سرب و کادمیوم با استفاده از آنالیز پلاسمای جفتشده القایی مشخص شدهاند. غلظت منیزیم از 1310 تا 3970، منگنز 2/15 تا 3/66، سدیم از 20/14 تا 1490، آلومینیوم از 72/5 تا 914، کلر از 364 تا 12000، کلسیم از 413 تا 29600، برم از 23/0 تا 50/14، پتاسیم از 4740 تا 14700، آهن از 1/10 تا 0/1310، اسکاندیم 033/0 تا 020/4، روی از 7/27 تا 6/97، آرسنیک از 000/0 تا 021/0، سرب از 000/0 تا 003/0 و کادمیوم از 00/0 تا 02/0 برحسب میلیگرم بر کیلوگرم بدستآمده است. نتایج نشان میدهد که غلظت کلر، منگنز، منیزیم، آهن، سدیم، آلومینیوم، برم، کلسیم، اسکاندیم، روی و سرب در یونجه، غلظت پتاسیم در لوبیا چیتی، غلظت کادمیوم در جو و غلظت آرسنیک در گندم نسبت به سایر نمونههای آنالیز شده بیشتر است. | ||
کلیدواژهها | ||
محصولات زراعی؛ عناصر کممقدار؛ روش فعالسازی نوترونی؛ پلاسمای جفت شده القایی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Research Paper: Determining Trace Elements in Agricultural Products of Chogha Village of Arak, Iran | ||
نویسندگان [English] | ||
Reza Pour Imani1؛ Mohammad Hosein Choopan Dastjerdi2؛ Saeed Ghahani3؛ Marziyeh Mashayekhi3 | ||
1Professor, Department of Physics, Faculty of Science, Arak University, Arak, Iran | ||
2Assistant of Professor, Reactor and nuclear safety research school, Nuclear Science and Technology Research Institute, Isfahan, Iran | ||
3M. Sc. graduated, Department of Physics, Faculty of Science, Arak University, Arak, Iran | ||
چکیده [English] | ||
All human beings need healthy nutrition to grow, so the lack or excess of low-amount elements causes diseases in humans, for this reason, it is essential to know the presence of elements in food. Arak aluminum production factory is located next to Chogha village, so it is necessary to study the effects of this factory and other industries in the region on its agricultural products. In this study, the content of 11 elements was determined: aluminum, bromine, calcium, chlorine, iron, magnesium, manganese, potassium, sodium, scandium, and zinc in crops as wheat, barley, peas, beans and alfalfa prepared from the village of Chogha in the Arak region by neutron activation analysis, as well as 3 other elements, including arsenic, lead, and cadmium were determined by inductively coupled plasma analysis. Magnesium concentration from 1310 to 3970, manganese from 15.2 to 66.3, sodium from 14.2 to 1490, aluminum from 5.72 to 914, chlorine from 364 to 12000, calcium from 413 to 29600, bromine from 0.23 to 14.50, potassium from 4740 to 14700, iron from 10.1 to 1310.0, scandium from 0.033 to 4.02, zinc from 27.7 to 96.7, arsenic from 0.000 to 0.021, lead from 0.000 to 0.003 and cadmium from 0.00 to 0.02 mg/kg. The results show that the concentration of chlorine, manganese, magnesium, iron, sodium, aluminum, bromine, calcium, scandium, zinc, and lead in alfalfa, the concentration of potassium in pinto beans, the concentration of cadmium in barley, and the concentration of arsenic in wheat are higher than another analyzed sample. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Crops, Trace Elements, Neutron Activation Method, Inductively Coupled Plasma | ||
مراجع | ||
[1] El Youssfi, M., Sifou, A., Ben Aakame, R., Mahnine, N., Arsalane, S., Halim, M., Laghzizil, A. and Zinedine, A., “Trace elements in Foodstuffs from the Mediterranean Basin-Occurrence, Risk Assessment, Regulations, and Prevention strategies: A review”. Biol Trace Elem Res 201, 2597-2626, 2023. https://doi.org/10.1007/s12011-022-03334-z
[2] Abbey, L., Ijenyo, M., Spence, B., Asunni, A.O., Ofoe, R. and Amo-Larbi, V., “Bioaccumulation of trace elements in vegetables grown in various anthropogenic conditions.”, Foods and Raw Materials, 11(1), 10-16, 2023. https://doi.org/10.1139/cjps-2020-0291
[3] Pecina, V., Brtnický, M., Baltazár, T., Juřička, D., Kynický, J. and Galiová, M.V., “Human health and ecological risk assessment of trace elements in urban soils of 101 cities in China: a meta-analysis.”, Chemosphere 267, 129215, 2021. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2020.129215
[4] Fageria, N.K., Baligar, V.C. and Clark, R.B., "Micronutrients in crop production.”, In Advances in Agronomy, 77, 185-268, 2002. https://doi.org/10.1016/S0065-2113(02)77015-6
[5] Keshavarzi, B., Moore, F., Ansari, M., Rastegari Mehr, M., Kaabi, H. and Kermani, M., “Macronutrients and trace metals in soil and food crops of Isfahan Province, Iran.”, Environ. Monit. Assess., 187, 4113, 2015. https://doi.org/10.1007/s10661-014-4113-y
[6] Singh, B.R., Gupta, S.K., Azaizeh, H., Shilev, S., Sudre, D., Song, W.Y., Martinoia, E. and Mench, M., “Safety of food crops on land contaminated with trace elements.”, Journal of the science of food and agriculture, 91(8),1349-1366, 2011. https://doi.org/10.1002/jsfa.4355
[7] Kornblith, E.S., Casey, S.L., Lobdell, D.T., Colledge, M.A. and Bowler, R.M., “Environmental exposure to manganese in air: Tremor, motor and cognitive symptom profiles.”, Neurotoxic ology, 64, 152-158, 2018. https://doi.org/ 152-158. 10.1016/j.neuro.2017.09.012
[8] Amado Lapeña, L.,” Análisis del algoritmo PageRank: fundamento algebraico del orden de las búsquedas en Google.”, 2021. https://fa.wikipedia.org/wiki/%DA%86%D9%82%D8%A7_(%D8%A7%D8%B1%D8%A7%DA%A9)
[9] The results of Iran's census in 2005. {National Portal of Statistics: Archived from the original version on 12. November 2013.
[10] Shunko, E.V., Stevenson, D.E. and Belkin, V.S., “Inductively Coupling Plasma Reactor with Plasma Electron Energy Controllable in the Range from ∼6 to ∼100 eV.”, IEEE Transactions on Plasma Science, 42(3), 774-785, 2014.
[11] Thompson, M., “Recent trends in inter-laboratory precision at ppb and sub-ppb concentrations in relation to fitness for purpose criteria in proficiency testing.”, Analyst 125(3), 385–386, 2000. https://doi.org/10.1039/b000282h
[12] Gilmore, G., “Practical Gamma‐Ray Spectrometry”, John Wiley & Sons, 2008. https://doi.org/10.1002/9780470861981
[13] Firestone, R.B., Shirley, V.S., Baglin, C.M., Chu, S.Y. and Zipkin, J., “The 8th edition of the Table of Isotopes.”, In Proceedings of the 9th International Symposium on Capture gamma-ray spectroscopy and related topics, 2, 1997.
[14] Singh, V. and Garg, A.N., “Availability of essential trace elements in Indian cereals, vegetables and spices using INAA and the contribution of spices to daily dietary intake.”, Food chemistry, 94(1), 81-89, 2006. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.10.053
[15] Shetty, R., Vidya, C.S.N., Prakash, N.B., Lux, A. and Vaculík, M., “Aluminum toxicity in plants and its possible mitigation in acid soils by biochar: A review”, Science of The Total Environment, 765, 142744, 2021. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.142744
[16] Joint, F.A.O., “World Health Organization, and WHO Expert Committee on Food Additives”, Evaluation of certain food additives and contaminants: seventy-third [73rd] report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. World Health Organization, 2011.
[17] Waheed, S., Siddique, N. and Rahman, A., “Trace element intake and dietary status of nuts consumed in Pakistan: study using INAA.”, Radiochimica Acta, 95(4), 239-244, 2007. https://doi.org/10.1524/ract.2007.95.4.239
[18] Jakobsone, I., Zute, S., Bleidere, M., Kantane, I., Ece, L. and Bartkevics, V., “Macro and trace elements in oat cultivars bred in Latvia.”, Zemdirbyste-Agriculture, 106(1), 21–28, 2019. https://doi.org/ 10.13080/z-a.2019.106.003
[19] Karayilanli, E. and Ayhan, V., “Investigation of feed value of alfalfa (Medicago sativa L.) harvested at different maturity stages.”, Legume Research-An International Journal, 39(2), 237-247, 2016. https://doi.org/10.18805/lr.v0iOF.9292
[20] Singh, V. and Garg, A.N., “Availability of essential trace elements in Indian cereals, vegetables and spices using INAA and the contribution of spices to daily dietary intake.”, Food chemistry, 94(1), 81-89, 2006. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.10.053 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 542 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 474 |