تعداد نشریات | 25 |
تعداد شمارهها | 932 |
تعداد مقالات | 7,652 |
تعداد مشاهده مقاله | 12,493,343 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,884,926 |
ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد التهابی عصاره های هیدروالکلی و متانولی گیاه تشنهداری: مهار دناتوراسیون پروتئین آلبومین و تثبیت غشا گلبول های قرمز | ||
زیست شناسی کاربردی | ||
دوره 35، شماره 4 - شماره پیاپی 74، اسفند 1401، صفحه 150-162 اصل مقاله (595.75 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22051/jab.2022.39690.1475 | ||
نویسندگان | ||
سارا هادی پور ثابت1؛ سیف الله بهرامی کیا* 2؛ زهرا بقایی فر3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیستشناسی، دانشکده علومپایه، دانشگاه پیامنور، تهران، | ||
2دانشیار گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، لرستان | ||
3استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیامنور، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
مقدمه: استفاده از ترکیبات گیاهی با ویژگی آنتیاکسیدانی میتواند با کاهش اکسیداتیو استرس به عنوان یک استراتژی مهم برای کاهش بیماریهای التهابی مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی اثر آنتی اکسیدانی و اثر ضدالتهابی عصاره متانولی و هیدروالکلی این گیاه بر مهار دناتوراسیون آلبومین و همچنین مهار همولیز گلبول قرمز میباشد. روشها: در این مطالعه تجربی، ابتدا عصاره متانولی و هیدروالکلی گیاه تشنه داری تهیه گردید و میزان فنل و فلاونوئید تام به روش اسپکتروفتومتری محاسبه و در نهایت فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه در غلظتهای مختلف 25، 50، 100، 200، 400، 600 میکروگرم بر میلی لیتر با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد DPPH بررسی شد. در تست ضدالتهابی مهار دناتوراسیون پروتئین، به آلبومین 1% سرم گاوی، غلظتهای مختلف عصاره اضافه و بعد از حرارت درصد مهار برای دناتوراسیون آلبومین محاسبه شد. در تست تثبیت غشا گلبول قرمز به RBC لخته نشده، غلظتهای مختلف عصاره اضافه و پس از حرارت درصد مهار همولیز محاسبه گردید. نتایج و بحث: نتایج این مطالعه نشان داد میزان فنول و فلاونوئید در هر عصاره متفاوت و مقدار آن در عصاره متانولی گیاه تشنه داری بیشتر است، مقدار IC50 عصاره متانولی تشنه داری در تست DPPH برابر با 4/312، در تست ضدالتهابی مهار دناتوراسیون پروتئین، 2/393 و در تست ضدالتهابی تثبیت غشا گلبول قرمز برابر با 52/502 میباشد که از IC50 عصاره هیدروالکلی تشنهداری در تستهای فوق بیشتر است و همچنین بین اثر آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی و دوز عصاره ارتباط مستقیم وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
آلبومین؛ التهاب؛ آنتی اکسیدان ها؛ تشنه داری؛ گلبول قرمز؛ عصاره متانولی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of antioxidant and anti-inflammatory properties of hydroalcoholic and methanolic extracts of Scrophularia striata: Inhibition of albumin protein denaturation and stabilization of erythrocyte membrane | ||
نویسندگان [English] | ||
Sara Hadi Pour Sabet1؛ Seifollah bahramikia2؛ Zahra Baghaifar3 | ||
1MSc Student, Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran | ||
2Associate Professor, Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Lorestan University, Lorestan | ||
3Assistant Professor, Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Abstract Introduction: The use of herbal compounds with antioxidant properties can be used as an important strategy to reduce inflammatory diseases by reducing oxidative stress. The aim of this study was to investigate the antioxidant and anti-inflammatory effects of methanolic and hydroalcoholic extracts of this plant on the inhibition of albumin denaturation as well as the inhibition of erythrocyte hemolysis. Methods: In this study, methanol and hydroalcoholic extract of Scrophularia striata were prepared and total phenol and flavonoids were calculated spectrophotometrically. The antioxidant activity of the plant extracts at different concentrations )25, 50, 100, 200, 400, 600 µg/ml) was investigated by DPPH method. In protein denaturation inhibition, 1% bovine serum albumin was added to different concentrations of the extract and after heating the percentage of inhibition for albumin denaturation was calculated. In the RBC membrane immobilization assay, to non-clot RBC, different concentrations of the extract were added and after heating the percentage of hemolysis inhibition was calculated. Results and discussion: The results showed that the amount of phenol and flavonoid in each extract was different and the methanolic extract of Scrophularia striata was higher. IC50 of methanolic extract of Scrophularia striata with DPPH test equals 312.4 µg/ml, anti-inflammatory protein denaturation inhibition test, 393.2 µg/ml and anti-inflammatory erythrocyte membrane immobilization test 502.52 µg/ml, which are lower than the IC50 of thirsty hydroalcoholic extract. In addition, there is a direct relationship between antioxidant and anti-inflammatory and extract doses. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Albumin, Anti-inflammatory, Antioxidants, Methanolic extract, RBC, Scrophularia striata | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
Amraee. S.;Bahramikia. S.;Mohammadi. A. (2020). Effective fraction of Teucrium polium suppressed polyol pathway through inhibiting the aldose reductase enzyme: strategy to reduce retinopathy. Journal of Medicinal Plants 19(73): 82-90. Asgari. P.;Naderi, G., and Asgari, N. (2005). Protective effects of flavonoids against globular hemolysis induced by free radicals. Iranian Medicinal and Aromatic Plants Research 21 (4 ): 505-515. Azizi Moradi. F.;Bahramikia. S. (2020). Effect of hydroalcoholic Extract of Acanthus (Gundelia tournefortii L) on the Glycation of Bovine Serum Albumin (BSA) in Diabetic Models. Cellular and Molecular Research (Iranian Journal of Biology) 33(2): 240-251. Azadmehr. A.;Hajiaghaee R.;Zohal. M. A.; and Maliji. G. (2013). Protective effects of Scrophularia striata in Ovalbumin-induced mice asthma model. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences 21(1): 56. Biarnes. J.; and Bonica, L. (1995). Subnetwork 15. The European dimension and training of trainers. Cotran. R. S.;Kumar. V.; and Robbins. S. L. (1994). Robbins pathologic basis of disease. 5th Edition. Philadelphia, 1994 Dı́az. A. M.;Abad. M. A. J.;Fernández. L.;Silván. A. M.;De Santos. J.; and Bermejo. P. (2004). Phenylpropanoid glycosides from Scrophularia scorodonia: in vitro anti-inflammatory activity. Life sciences 74(20): 2515-2526. Elzoghby. A. O.;Samy. W. M.; and Elgindy. N. A. (2012). Albumin-based nanoparticles as potential controlled release drug delivery systems. Journal of controlled release 157(2): 168-182. Eskandari. N.;Bahramikia. S.;Mohammadi. A. N.;Taati. M.;Safari Jafarabad. S. (2022). Geraniol ameliorated serum lipid profile and improved antioxidant defense system in pancreas, liver and heart tissues of alloxan-induced diabetic rats. Biologia 77: 241–248. Homayoni Tabrizi. M.;Asoodeh. A.;Shabestarian. H. (2015). Isolation and identi? cation of a new antioxidant peptide from casein camel milk using pepsin and pancreatin. Journal of Sabzevar University of Medical Sciences 22(1): 45-56. Huang. Z. R.;Lin. Y. K.; and Fang. J. Y. (2009). Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Molecules 14(1): 540-554. Kumazawa. Y.;Kawaguchi. K. and Takimoto. H. (2006). Immunomodulating effects of flavonoids on acute and chronic inflammatory responses caused by tumor necrosis factor α. Current pharmaceutical design 12(32): 4271-4279. Lin. H.;Lan. J.;Guan. M.;Sheng. F.; and Zhang H. (2009). Spectroscopic investigation of interaction between mangiferin and bovine serum albumin. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy 73(5): 936-941. Mathew. S.; and Abraham. T. E. (2006). In vitro antioxidant activity and scavenging effects of Cinnamomum verum leaf extract assayed by different methodologies. Food and Chemical Toxicology 44(2): 198-206. Rotelli. A. E.;Guardia. T.;Juárez. A. O.;De la Rocha. N. E.; and Pelzer. L. E. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological research 48(6): 601-606. Shohani. F. (2003). People Journalism of Ivan. Ilam Cultural Heritageorg 56-57. Shukla. S.;Mehta. A.;Bajpai. V. K.; and Shukla. S. (2009). In vitro antioxidant activity and total phenolic content of ethanolic leaf extract of Stevia rebaudiana Bert. Food and Chemical Toxicology 47(9): 2338-2343. Slinkard. K.; and Singleton. V. L. (1977). Total phenol analysis: automation and comparison with manual methods. American journal of enology and viticulture 28(1): 49-55. Sun. C.;Yang. J.; Wu. X.;Huang. X.;Wang. F.; and Liu. S. (2005). Unfolding and refolding of bovine serum albumin induced by cetylpyridinium bromide. Biophysical journal 88(5): 3518-3524. Toker. G.;Küpeli. E.;Memisoğlu. M.; and Yesilada. E. (2004). Flavonoids with antinociceptive and anti-inflammatory activities from the leaves of Tilia argentea (silver linden). Journal of Ethnopharmacology 95(2-3): 393-397. Yamasaki. H.; and Grace. S. C. (1998). EPR detection of phytophenoxyl radicals stabilized by zinc ions: evidence for the redox coupling of plant phenolics with ascorbate in the H2O2‐peroxidase system. FEBS letters 422(3): 377-380. Yamasaki. K.;Otake. T.;Mori. H.;Morimoto. M.;Ueba. N.;Kurokawa. Y.; and Yuge. T. (1993). Screening test of crude drug extract on anti-HIV activity. Yakugaku Zasshi: Journal of the Pharmaceutical Society of Japan 113(11): 818-824. Zhishen. J.;Mengcheng. T.; and Jianming. W. (1999). The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food chemistry 64(4): 555-559.. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 227 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 157 |