تعداد نشریات | 25 |
تعداد شمارهها | 915 |
تعداد مقالات | 7,521 |
تعداد مشاهده مقاله | 12,223,362 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,644,636 |
بررسی فرضیه انتقال سبک تغذیه ناشی از جهانی شدن در کشورهای منتخب در حال توسعه | ||
تحلیل های اقتصادی توسعه ایران | ||
مقاله 8، دوره 8، شماره 1 - شماره پیاپی 21، فروردین 1401، صفحه 153-174 اصل مقاله (535.81 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22051/ieda.2022.38992.1309 | ||
نویسنده | ||
زهرا فتوره چی* | ||
دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی | ||
چکیده | ||
چاقی جهانی به معنای انتقال سبکتغذیه ناشی از جهانیشدن در کشورهای درحالتوسعه رو به افزایش هست. گرچه جهانیشدن اقتصادی یعنی تجارت بینالملل و سرمایهگذاریمستقیمخارجی میتواند از طریق تولیدناخالصداخلی روی اضافهوزن و سلامت تاثیر داشتهباشد. تغییر سبک و فرهنگمصرفی و نزدیکشدن به سبکمصرفی شرکای تجاری از طریق جهانیشدن فرهنگی، اجتماعی و سیاسی میتواند باعث افزایش چاقی و اضافه وزن در کشورهای درحالتوسعه شود. در این تحقیق به تاثیر ابعاد مختلف جهانیشدن (اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی) بر چاقی و اضافهوزن در 30 کشور منتخب درحالتوسعه طی سالهای 2019-1995 با روش پانل آستانهای می پردازیم. نتایج تحقیق نشان میدهد که تمامی ابعاد جهانیشدن (اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی) تاثیر مثبت و معناداری بر چاقی و اضافهوزن دارند. همچنین، در بررسی شدت اثرگذاری ابعاد جهانیشدن، به ترتیب جهانیشدن فرهنگی و اجتماعی بیشتر از جهانیشدن اقتصادی و سیاسی بر چاقی و اضافهوزن تاثیر دارند. بویژه، شدت تاثیرگذاری در هر دو آستانه بعد تغییر رژیم به جز بعد اقتصادی جهانیشدن در سایر ابعاد بیشتر از قبل آن بوده و تاثیرش در جهانیشدن اقتصادی و سیاسی روی چاقی بیشتر از اضافهوزن و در جهانی شدن فرهنگی و اجتماعی روی اضافهوزن بیشتر از چاقی میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
چاقی جهانی؛ انتقال سبکتغذیه؛ جهانیشدن؛ اقتصادسلامت؛ پانلآستانهای | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigating the Hypothesis of Transition of Nutrition Style Due to Globalization in Selected Developing Countries | ||
نویسندگان [English] | ||
Zahra Fotourehchi | ||
Associate Professor, Department of Economics, Faculty of Social Sciences, Mohaghegh Ardabili University | ||
چکیده [English] | ||
Globesity means the shift in nutrition style resulting from globalization is increasing in developing countries. Although, economic globalization, ie international trade and foreign direct investment can affect nutrition and health through GDP. Changing the consumption style and culture and approaching to the consumption style of business partners through cultural, social and political globalization can increase obesity and overweight in developing countries. In this study, we examine the impact of different dimensions of globalization (economic, political, cultural and social) on obesity and overweight in 30 selected developing countries during the years 1995-2019 using the threshold panel method. The results indicate that all dimensions of globalization (economic, political, cultural and social) have a positive and significant effect on obesity and overweight. Moreover, in examining the intensity of the impact of the dimensions of globalization, cultural and social globalization have more impact on obesity and overweight than economic and political globalization, respectively. In particular, the intensity of the impact in both thresholds in all dimensions of globalization except the economic dimension after the regime change is greater than its before and its impact in economic and political globalization on obesity is more than overweight and in cultural and social globalization on overweigh is more than obesity. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Globesity, Nutrition Style Transition, Globalization, Health Economics, Threshold Panel | ||
مراجع | ||
- اخوان بهبهانی، علی. (1383). جهانی شدن و سلامت، مجلس و پژوهش، 11(43): 283-305.
- حضار مقدم، نسرین؛ سحابی، بهرام؛ محمد احمدی، علی و محمودی، وحید. (94). بررسی اثر جهانی شدن بر شاخص های سلامت، فصلنامه مطالعات راهبردی جهانی شدن، 6(19): 199-236.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 155 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 209 |