حسینی, بی بی زینب, ایروانی نجفی, مرتضی, علیشاهی قلعه جوقی, ابوالفضل, خورشیدی, راضیه. (1400). قرائت معتبر، در روایات تفسیری اهل بیت(ع) و ارتباط آن با روایت حفص از عاصم. جلوه هنر, 18(2), 41-84. doi: 10.22051/tqh.2021.32775.2953
بی بی زینب حسینی; مرتضی ایروانی نجفی; ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی; راضیه خورشیدی. "قرائت معتبر، در روایات تفسیری اهل بیت(ع) و ارتباط آن با روایت حفص از عاصم". جلوه هنر, 18, 2, 1400, 41-84. doi: 10.22051/tqh.2021.32775.2953
حسینی, بی بی زینب, ایروانی نجفی, مرتضی, علیشاهی قلعه جوقی, ابوالفضل, خورشیدی, راضیه. (1400). 'قرائت معتبر، در روایات تفسیری اهل بیت(ع) و ارتباط آن با روایت حفص از عاصم', جلوه هنر, 18(2), pp. 41-84. doi: 10.22051/tqh.2021.32775.2953
حسینی, بی بی زینب, ایروانی نجفی, مرتضی, علیشاهی قلعه جوقی, ابوالفضل, خورشیدی, راضیه. قرائت معتبر، در روایات تفسیری اهل بیت(ع) و ارتباط آن با روایت حفص از عاصم. جلوه هنر, 1400; 18(2): 41-84. doi: 10.22051/tqh.2021.32775.2953
قرائت معتبر، در روایات تفسیری اهل بیت(ع) و ارتباط آن با روایت حفص از عاصم
1استادیار گروه الهیات، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران
2استاد گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه فردوسی مشهد
3دانشیار گروه الهیات دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران
4کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث دانشگاه یاسوج
چکیده
قرائت معتبر قرآن کریم، به معنای مصطلح یعنی کیفیت اداء حروف و کلمات قرآن کریم یکی از مهم-ترین و بنیادیترین پرسشها در مورد خوانش متن قرآن کریم است. راهکارهای متفاوتی برای پاسخ به این پرسش، از جانب علماء شیعه داده شده است. قرائت مشهور، به عنوان قرائت معتبر راهکار فقهاء و اصولیون متأخر در انتخاب قرائت صحیح است، مفهوم شناسی قرائت مشهور و ارتباط آن با روایت حفص از عاصم یکی از پرسشهای این مقاله است. این پژوهش با روش مطالعه تاریخی اسناد و شواهد، تلاش در جهت دستیابی به قرائت معتبر در نزد اهل بیت(ع) دارد و از روایات به عنوان شاهد تاریخی، برای شناخت قرائت معتبر، نزد اهل بیت(ع) استفاده میکند. بررسی شواهد روایی نشان می-دهد، قرائتی که اهل بیت(ع)، در تفسیر ملاک قرار دادهاند، با قرائتی که با عنوان روایت حفص از عاصم شناخته شده و قرائت مشهور در جهان اسلام است انطباق دارد.در تفسیر ملاک قرار دادهاند، با قرائتی که با عنوان روایت حفص از عاصم شناخته شده و قرائت مشهور در جهان اسلام است انطباق دارد.در تفسیر ملاک قرار دادهاند، با قرائتی که با عنوان روایت حفص از عاصم شناخته شده و قرائت مشهور در جهان اسلام است انطباق دارد.در تفسیر ملاک قرار دادهاند، با قرائتی که با عنوان روایت حفص از عاصم شناخته شده و قرائت مشهور در جهان اسلام است انطباق دارد.
تازه های تحقیق
نتایج تحقیق
دیدگاههای محققان شیعه در مورد قرائت معتبر در طول تاریخ شیعه متفاوت بوده است، برخی چون اهل سنت به حجیت و تواتر قراءات سبع نظر دادهاند، برخی تنها قدر مشترک قراءات سبع را متواتر دانستهاند، برخی تنها روایت حفص از عاصم یا روایت ابوبکر از عاصم را به مستند روایت «إقرؤوا کما یقرأ الناس» معتبر دانستهاند، ولی عموم فقهاء و اصولیون متأخر اعتبار و حجیت قراءات سبع را به دلایل متعدد انکار کردهاند و تنها قرائت مشهور و همگانی در سرزمینهای اسلامی را معتبر دانستهاند.
از آن جا که فعل و تقریر معصوم (ع) حجت است، شناسایی قرائتی که اهل بیت(ع) در تفسیر آن را ملاک قرار دادهاند میتواند قرائت معتبر در نزد ایشان را نشان دهد، بررسی روایات به مثابه شواهد و اسناد تاریخی اولیه، غیرعمدی و سخت میتواند در اثبات قرائت معتبر در نزد اهل بیت(ع) مورد استفاده قرار گیرد.
بررسی آماری این شواهد تاریخی نشان داد، بین قرائت معتبر در نزد اهل بیت (ع) و روایت حفص از عاصم، شباهت صد در صدی و نسبت تساوی یا این همانی برقرار است و هیچ کدام از قراءات و روایات دیگر از عاصم، در این حدّ با قرائت معتبر در شواهد روایی انطباق ندارند.
اگرچه تسمیه قرائت مشهور به روایت حفص از عاصم، در جهان اسلام به دلایل و انگیزههای سیاسی و مذهبی در قرن سوم و چهارم هجری با حمایت حکومت عباسی شکل گرفته است، ولی واقعیت آن است که آن چه به نام روایت حفص از عاصم شناخته میشود، همان قرائت مشهوری است که مسلمانان در سراسر جهان اسلام از قرن دوم هجری تاکنون آن را میخوانند و در نزد اهل بیت (ع) قرائت معتبر در تفسیر بوده است.
1Assistant Professor Theology Group ,,Farhangian University, Tehran,Iran,
2Professor, Department of Quranic and Hadith Sciences, Ferdowsi University of Mashhad
3Associate ProfessorTheology Group ,Farhangian University, Tehran,Iran
4Master of Quranic and Hadith Sciences Yasuj University
چکیده [English]
The “authentic reading of the Holy Qur’an”, in its common use, is the right way of pronouncing the letters and words of the Holy Qur’an, that is one of the most important and fundamental questions regarding the reading of the text of the Holy Qur’an. Shiite scholars have provided different views and solutions to answer this question. Based on a historical study of documents and evidences, especially narrations, this research attempts to achieve the authentic reading of Ahl al-Bayt (AS). Study of the historical evidence of narrations shows that the reading applied by Ahl al-Bayt (AS) in the interpretation is consistent with the reading known as “the narration of Hafs from ‘Āsim”, the same that is commonly used in the Muslim world.
کلیدواژهها [English]
Known Reading, Variant Readings, Common Reading, Retrospective Attribution, Hafs’s Narration from ‘Āsim
مراجع
قرآن کریم.
آقایی، علی، (1390)، «تاریخ گذاری احادیث بر مبنای روش تحلیل ترکیبی اسناد»، صحیفه مبین، شماره 50، صص103-142.
آل عصفور، محسن، (1387)، اتحاف الفقهاء، قم: مکتبة العزیزی.