تعداد نشریات | 25 |
تعداد شمارهها | 932 |
تعداد مقالات | 7,652 |
تعداد مشاهده مقاله | 12,493,022 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,884,702 |
بررسی تنوع ژنتیکی تحمل به شوری در کلکسیون هسته نخود تیپ کابلی بانک ژن گیاهی ملی ایران در مرحله جوانه زنی | ||
زیست شناسی کاربردی | ||
مقاله 2، دوره 24، شماره 1، شهریور 1390، صفحه 13-31 اصل مقاله (262.54 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22051/jab.2011.3278 | ||
نویسندگان | ||
معصومه پوراسماعیل1؛ الهه والیانی2 | ||
1دکتری بانک ژن گیاهی ایران/موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذر | ||
2کارشناس ارشد اصلاح نباتات | ||
چکیده | ||
شوری آب و خاک یکی از مهمترین عوامل محدودکننده کشاورزی خصوصاً در نواحی خشک و نیمه خشک می باشد.این پژوهش با هدف بررسی تحمل به شوری در مرحله جوانه زنی در 103 ژنوتیپ کلکسیون هسته نخود کابلی بانک ژن گیاهی ملی ایران به اجرا درآمد. به این منظور، ابتدا آستانه تحمل شوری ژنوتیپ ها با انتخاب نمونه ای تصادفی از بذرهای کلکسیون هسته و کاربرد غلظت های 0، 60، 120، 180، 210، 240 و 300 میلی مولار از نمک NaCl در قالب یک طرح فاکتوریل تعیین شد. بر اساس کاهش طول ساقه چه و ریشه چه به عنوان شاخصی از قدرت دانه رست و با در نظر گرفتن معادله خطی کاهش این صفات با افزایش غلظت نمک، آستانه تحمل ژنوتیپ ها در مرحله جوانه زنی غلظت 120 میلی مولار نمک NaCl تخمین زده شد. سپس با کاربرد غلظت 120 میلی مولار نمک NaCl به عنوان حد آستانه و غلظت 180 میلی مولار این نمک به عنوان غلظت بالاتر از حد آستانه تحمل، تحمل به شوری کل ژنوتیپ های کلکسیون هسته در مرحله جوانه زنی به همراه آب مقطر به عنوان تیمار شاهد در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت . نتایج نشان داد، اگرچه درصد جوانه زنی ، سرعت جوانه زنی ، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه در کلیه ژنوتیپ ها تحت تاثیر شوری کاهش یافت،اما ژنوتیپ های مختلف، عکس العمل متفاوتی را به غلظت های مختلف شوری به کار برده شده نشان دادند.تجزیه به مولفه ها و رسم نمودار بای پلات بر اساس توده زنده تولیدی در تیمارهای تنش و درصد کاهش طول ساقه چه و ریشه چه در مقایسه با تیمار کنترل نشان داد که ژنوتیپ های 6189، 5280 و5995 در هر دو غلظت نمک NaCl در گروه ژنوتیپ های متحمل قرار داشته و متحمل ترین ژنوتیپ ها در مرحله جوانه زنی بودند | ||
کلیدواژهها | ||
کلکسیون هسته؛ نخود کابلی؛ تنش شوری؛ جوانه زنی؛ تنوع ژنتیکی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Genetic diversity evaluation of salinity tolerance in Kabuli chickpea core collection of National Plant Gene Bank of Iran at germination stage (Text in Persian) | ||
نویسندگان [English] | ||
Masoumeh Pouresmael1؛ Elaheh Valiani2 | ||
1Ph.D. Iranian Plant Gene Bank / Seedlings Improvement Research Institute | ||
2Master of Plant Breeding | ||
چکیده [English] | ||
Soil and water salinity are among the most serious yield reducer of crop production across the West Asia and North Africa region. The purpose of this study was to determine salinity tolerance of 103 genotype of Kabuli chickpea core collection of NPGB of Iran. Initially salinity tolerance threshold of genotypes were determined based on selection of randomly sampled seeds of the genotypes. Randomly sampled seeds were cultured on 0، 60، 120، 180، 210، 240 and 300 mM NaCl in a factorial experimental design with three replications on filter paper. Based on radical and plumule length reduction as an indicator of seed vigor، the concentration of 120 mM NaCl considered as a threshold dose of salinity tolerance of the genotypes at germination stage. Then، salinity tolerance of the whole under study accessions at germination phase have been investigated using 120 and 180 mM of NaCl solution and distilled water as control treatment. This experiment was conducted as Completely Randomized design with 3 replications. Although results showed reduction in germination percentage and rate، radical and plumule length، fresh and dry weight under salt treatments، but different genotypes responded diversely to applied salinity treatments. Principle component analysis and bi-plot graph display، based on total dry weight production under salt treatments، and percentage of plumule and radical length reduction in comparison with control treatment indicated that، genotypes number 216189، 215280 and 215995 are surrogate genotypes and have more salinity tolerance from others at germination stage. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
genetic diversity, Kabuli chickpea, Core collection, Salinity stress and Germination | ||
مراجع | ||
- پوراسماعیل م.، قربانلی م. و خاوری نژاد ر. (1384) اثر شوری روی جوانهزنی ، وزن تر و خشک ، محتوای یونی ، پرولین ، قند محلول و نشاسته گونه Suaeda fruticosa. مجله بیابان، جلد 10، 257-266. Almansouri, M., Kinet, J.M. and Lutts, S.; (2001). Effect of salt and osmotic stresses on germination in durum wheat (Triticum durum Desf.). Plant and Soil. 231: 243-254. Arzani, A; (2008). Improving salinity tolerance in crop plants: a biotechnological view.In Vitro Cellular and Developmental Biology. 44: 373–383. Bayuelo-Jimenez, J.S., Debouck, D.G. and Lynch, J.P.; (2002). Salinity Tolerance in Phaseolus Species during Early Vegetative Growth. Crop Science 42: 2184-2192 . Demir I., and K. Mavi; (2008). Effect of Salt and Osmotic Stresses on the Germination of Pepper Seeds of Different Maturation Stages. Brazilian Archives of Biology and Technology. 51: 897-902. Esechie H., Al-Saidi, A.A., Al-Khanjari, S.; (2002). Effect of sodium Choloride Salinity on seedling Emergence in chickpea. Crop Science. 188: 155-160.
FAO; (2009). Second Report on The State of The World’s Plant Genetic Resources for Food and Agriculture. Commission on genetic resources for food and agriculture" Twelfth Regular Session.Rome, 19-23 October 2009. CGRFA - 12/09/Inf. 7 Rev.1.
Flowers, T.J.; (2004). Improving crop salt tolerance. Journal of Experimental Botany 55: 307-319.
Huang; J. and Redmann, R. E.; (1995). Salt tolerance of Hordeum and Brassica species during germination and early seedling growth. Canadian journal of plant science 75: 815-819.
Igbal .N., Ashraf, H.Y., Javed, F., Igbal, Z. and Shah, G.H.; (1998). Effect of salinity on germination and seedling growth of wheat (Triticum aestivum L.). Pakistan Journal of Biological Sciences 1: 226-227.
Kader,M.A., and Jutzi, S. C.; (2004). Effect of thermal and salt treatment during ambition on germination seedling growth of Sorghum. Journal of Agronomy and Crop Science 190: 35-38.
Karajeh, F.; (2002). Development of screening legumes and forage nursery for salinity tolerance. European Commission (DGI)-CIHEAM-IAMB.
Kaya, M. D.; ( 2009). The role of hull in germination and salinity tolerance in some sunflower (Helianthus annuus L.) cultivars. African Journal of Biotechn-ology 8: 597-600.
Khalid, M.N.; (2001). Germination potential of chickpea under saline condition. Pakistan Journal of Biological Science 4: 395-396.
Lezzoni, A.F. and Prits, M.P.; (1991). Applications of principal component analysis to horticulture research. Hortsicence. 26: 334-338.
Maliro, M.F.A., McNeil, D.L., Redden, B., Kollmorgen, J.F. and Pittock, C.; (2008). Sampling strategies and screening of chickpea (Cicer arietinum L.) germplasm for salt tolerance. Genetic Resources and Crop Evolution 55 : 53-63.
Mehra, V., Tripathi , J. and Powell, A. A.; (2003). Aerated hydration treatment improves the response of
Brassica juncea and Barassica campestris seeds to stress during germination. Seed Science and Technology. 31: 57- 70.
Mondal, T.K., Bal, A.R. and Pal, S.; (1988). Effect of salinity on germination and seedling growth of different rice (Oriza sativa L.)cultivars. Journal of Indian Society Coast Agricaltural Research. 6: 91-97.
Munns, R. and Termatt, A. ;(1986). Effect of salinity on germination and seedling growth of different rice (Oriza sativa L.) cultivars. Journal of Indian Society Coast Agricaltural Research. 6: 91-97.
Munns, R., James, R.A.; (2003). Scree-ning method For Salinity tolerance :a case Study with tetraploid wheat. Plant and Soil. 253: 201-218.
Pazira, E. and Sadeghzadeh, K.; (1998). National review document on optimizing soil and water use in Iran. Workshop of ICISAT, Sahelian Center. Niamy,Niger. 13-18 April.
Reggiani, R. S. Bozo, and Bertani, A.; (1995). The effect of salinity on early seedling growth of three wheat cultivars. Canadian Journal of Plant Science 75: 175-177.
Sadat, S.A., McNeilly, T.; (2000). Assesment of variability in salt tolerance based on seedling growth in Triticum durum. Genetic Resources and Crop Evaluation. 47: 258-291.
Sadri, B. and Banai, T.; (1996). Chickpea in Iran. Pp. 23-33. In. Saxena, N. P., Saxena, M. C., Johansen, C. , Virmani, S. and Harris, H. (eds.) Adaptation of chickpea in the west Asia and north Africa region. Intrnational Crop Research Institute for Semi Arid Tropics and International Center for Agricultural Research in Dry Areas. Alepo, Syria.
Saha, K. and Gupta, K.; (1997). Effect of NaCl salinity on ethylene production and metabolism in sunflower seedlings. Indian Journal of Plant Physiology. 2: 127-130.
Smith, S.E, and Dobrenz, A. K.; (1987) Seed age and salt tolerance at germination in alfalfa. Crop Science. 27: 1053-1058.
Talebi R., Naji, A.M. and Fayaz, F.; (2008). Geographical patterns of genetic diversity in cultivated chickpea (Cicer arietinum L.) characterized by amplified fragment length polymo-rphism. Plant Soil Environment. 54: 447–452.
Trawatha S., E., Steiner, J., and Bradford, K. J., (1990). Laboratory Vigor Tests Used to Predict Pepper Seedling Field Emergence Performance. Crop Science. 30: 713-717.
Ungar, I. A.; (1996). Effects of salinity on seed germination, growth and ion accumulation of Atriplex patula. Ame-rican Journal of Botany. 83: 604-607.
Upadhyaya H.D., Bramel, P.J. and Singh, S.;(2001). Development of a Chickpea Core Subset Using Geographic Distribution and Quantitative Traits. Crop Science. 41: 206–210.
Waldia, R.S., Ram, C. and Solanki, I.S.; (1990). Genetics for speed of plumule emergence in chickpea (Cicer arietinum). Euphytica. 50: 135-138.
Wang, H., Qi, Q., Schorr, P., Cutler, A.J., Crosby, W.L. and Fowke, L.C.; (1998). ICKI, a cyclin dependent protein kinase inhibitor from Arabidopsis thaliana interacts with both Cdc2a and CycDa, and its expression is induced by abscisic acid. Plant Journal. 15: 501-510. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 287 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 274 |